Liesbeth in actie. (Foto: Josien van Geffen)

Rubriek: Mensen maken Nederland, ook in Asten en Someren

donderdag 25 maart 2021 - 14:00|

ASTEN/SOMEREN - In de rubriek: Mensen maken Nederland, ook in Asten en Someren leest men elke maand een verhaal van een vrijwilliger. Ditmaal de 68-jarige Liesbeth Verstappen die al 36 jaar vrijwilliger is bij de IVN afdeling Asten/Someren.

Wat doe je precies bij de IVN?

"Ik ben schoolgids (een gids die met schoolklassen de natuur in gaat). Daarnaast ben ik aanspreekpunt van de andere schoolgidsen. Elke maand komen wij bij elkaar voor een werkavond. We organiseren maandelijks een ‘werkavond’, die we voor iedereen zo interessant mogelijk maken zodat er zoveel mogelijk vrijwilligers aanwezig zijn."

Wat maakt het vrijwilligerswerk zo belangrijk voor jou?

“De natuur is voor iedereen belangrijk, we moeten hier zuinig op zijn. Ik merk dat als kinderen al jong in contact komen met IVN dit hun hele leven doorwerkt. Als ik daaraan kan bijdragen door me als vrijwilliger in te zetten doe ik dit met heel veel liefde en plezier.”

Wat levert het vrijwilligerswerk jou zelf op?

"Naast de liefde voor de natuur geven de glinsterende oogjes van de kinderen haar zo veel voldoening. Als ik met kinderen op pad ben en ik zie de ‘wow’ factor op de gezichtjes maakt me dat heel blij. Maar ook het feit dat ik kan bijdragen aan het opbouwen van het zelfvertrouwen van de kinderen vind ik heel bijzonder. Hoe mooi is het om te zien hoe ze hun angst voor bijvoorbeeld insecten overwinnen? En wat dacht je van de ontwikkeling dat kinderen later als volwassenen anders naar de natuur zullen kijken?” Zonder vrijwilligerswerk zou Liesbeth niet kunnen: “Ik zou deze uitdaging niet willen missen! Ik wil zinvol bezig zijn, een prestatie leveren en iemand blij maken. Dat is wat het vrijwilligerswerk allemaal is voor mij.”

De tips van Liesbeth
"Voor vrijwilligers: Gewoon doen! Je kunt laagdrempelig starten en in je eigen tempo groeien. Vrijwilligerswerk is écht een meerwaarde in het leven. Voor organisaties: Koester je vrijwilligers, geef ze eens een pluim, een goed woord en een dank je wel. Ze doen er toe, laat ze dat merken.

Wil jij net als Liesbeth ook iets doen dat je zoveel moois oplevert? Neem contact op met de Vrijwilligerscentrale van Onis Welzijn via: Ria Kandelaars, 06-38266670 of r.kandelaars@oniswelzijn.nl.

Tags