Een van de honden afkomstig van Zummersheike.

Zummersheike reageert op kritiek: ‘Alles is hier netjes op orde’

vrijdag 3 juli 2020 - 10:11|Maarten Driessen

SOMEREN-HEIDE – Ilse en Gerard Wijnen herkennen zich niet in het artikel over hun hondenfokkerij dat vorige week in deze krant verscheen. De twee zeggen dat hun Zummersheike aan alle wet- en regelgeving voldoet en dat het gros van hun klanten tevreden is. Daarom doen ze nu hun verhaal.

Vorige week berichtte deze krant over de levendige puppyhandel die zich met name in Someren-Heide afspeelt. Daarbij werd veel aandacht besteed aan Zummersheike, het bedrijf van Ilse en Gerard Wijnen waarin een hondenpension en -fokkerij worden gecombineerd. Ilse werkt hoofdzakelijk met de honden, Gerard zorgt op de achtergrond voor de boekhouding en administratie. Zo is Zummersheike sinds 2007 actief.

Maar de twee zijn niet de enige fokkers in Someren-Heide. Het behoort zelfs tot de postcodegebieden met de meeste gechipte en geregistreerde honden van Nederland. Een opvallende statistiek, maar het echtpaar heeft daar wel een verklaring voor. “Hier zitten vijf fokkers binnen een straal van nog geen vijfhonderd meter. En er zit een puppyhandelaar in de buurt. Die betaalt géén belasting, die vult zijn zakken. Dus eigenlijk zouden jullie die moeten aanpakken.”

De twee zeggen door de berichtgeving te zijn geraakt. “Het zijn valse aantijgingen, velen hebben nu vooroordelen en een negatieve kijk op ons. De pijn in ons hart daardoor is niet zomaar verdwenen”, aldus Gerard. “Liefde voor onze hondjes staat bij ons voorop. Ik ben er de hele dag, zeven dagen in de week mee bezig. Mijn hondjes zijn mijn maatjes, ze zijn alles voor mij, ze zijn mijn passie. Ik praat ertegen, knuffel ze en doe dat met tweehonderd procent liefde. Ik heb van mijn hobby mijn werk gemaakt”, vult Ilse aan. “Mensen die durven verkondigen dat wij slecht zijn voor onze dieren, dat zijn de monsters, niet wij.”

'99 procent van de klachten is of overdreven of verkeerd geïnterpreteerd'

Deze krant haalde verder een aantal onderwerpen aan. Zo werd vermeld dat Zummersheike meerdere Marktplaats-accounts onder verschillende namen en met verschillende telefoonnummers gebruikt. Ook daar willen ze graag op reageren: “We doen dat om praktisch te kunnen werken. We verkopen meerdere rassen en per ras hebben we een apart account. Zo weten we meteen voor welke pup iemand belt. Misschien komt dat voor de buitenwereld vreemd over, maar zo werken we al jaren.” De twee stellen een vergunning voor 56 honden te hebben. Deze verblijven in en rondom een kennel achter het huis. Nu nog ligt er veel puin van twee recent gesloopte stallen, maar daarvoor in de plaats moeten straks speelweides voor de honden komen. Binnen in de kennel zijn er diverse ruimtes met kraamkamers waarin de teefjes met hun pups verblijven. Zo brengt momenteel een tiental teefjes haar kroost groot. “Vorige week hebben we hier nog een controle gehad van de gemeente, NVWA en de Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming. Die checkten of de hokken schoon waren, of er vers water was en of de ruimte werd geventileerd. Alles was keurig in orde, geen opmerkingen of aanpassingen”, aldus Ilse.

Volgens de twee klopt ook het aantal verkochte pups wat vorige week werd gemeld niet. Deze krant becijferde op basis van Marktplaats-advertenties dat Zummersheike in ongeveer zeven maanden tijd 224 pups verkocht. Dat aantal ligt te hoog, aldus het echtpaar, maar het wordt niet duidelijk hoeveel ze er dan wél verkopen. “Dat verschilt per jaar, dus dat is moeilijk te zeggen. Maar we hebben het globaal nageteld en we komen bij lange na niet aan die 224.”

Geen Oostblok-honden
Dan de reeks klachten die er over Zummersheike bestaat. Zo kwamen er meldingen binnen bij de NVWA en deden diverse kopers hun beklag op Facebook. Mensen stipten problemen als (erfelijke) ziekten en gedragsproblemen aan. Gerard daarover: “Er wordt van alles gezegd, en misschien is een deel daarvan waar. Het komt incidenteel voor dat een pup iets mankeert. Je kunt er ook niet inkijken, het is en blijft levende have. Maar 99 procent van de klachten is of overdreven of verkeerd geïnterpreteerd.” “We hebben een gezond bedrijf”, vult Ilse aan. “Geen zieke honden en ook geen honden uit het Oostblok. Die heb ik nu niet en die zal ik nooit hebben. Die brengen ziektes mee en dat moet ik hier niet hebben.”

Maar vanwaar dan toch die klachten? “Als een pup bijvoorbeeld oormijt heeft, dan kan een dierenarts zeggen: die is ziek. Maar het hondje is niet ziek maar heeft gewoon oormijt, een klein beestje in de oren, niets mis mee en eenvoudig te verhelpen. Dus wat is ziek zijn, wat zijn klachten? Er zijn ook mensen die zomaar wat zeggen.” De twee stippen verder ook de opvoeding aan. Kopers kunnen daarin fouten maken, waarna er naar Zummersheike wordt gewezen. “Het is maar net hoe mensen daarmee omgaan”, vindt Gerard. Verder kunnen ze ook een map overleggen met daarin reacties van kopers die wél positief zijn.  

Trap na
Het echtpaar vreest dat het negatieve verhaal over hun fokkerij het gevolg is van een wraakactie. Jurist Rob Noy, die deze krant op de bedrijvigheid bij Zummersheike wees, spande eerder een rechtszaak tegen hen aan. “Die heeft hij verloren en hij heeft zelfs nog geprobeerd de rechter te wraken. Hij probeert nu gewoon nog een trap na te geven”, aldus de twee. Noy laat vervolgens weten daarop te willen reageren: “Er was inderdaad een rechtszaak; die ging niet over dierenwelzijn maar over een aanbetaling van 100 euro. Mijn broer wilde geen pup kopen van een broodfokker, toen hij na de koop tientallen gedupeerden sprak. Ilse en Gerard hielden vast aan het contract: gekocht is gekocht”, aldus Noy. Volgens de jurist gingen de klachten die hij bij de Landelijke Inspectiedienst mocht inzien specifiek over Zummersheike. “En er zijn speciale Facebookpagina’s alleen voor Ilse en Gerard, moet ik nog meer zeggen?”

Hoe dan ook, het echtpaar Wijnen zit in de maag met de reacties die ze krijgen en stellen zelfs al te zijn bedreigd. Daarom wil Ilse nogmaals duidelijk maken: “We vinden de regels belangrijk, maar vooral ook het diertje. Dierenwelzijn staat hier echt voorop. Illegale handel moeten ze daarom ook keihard aanpakken.”

Tags