Leden van het Sint Jorisgilde leggen een krans bij het monument 'De gevallen mens'. (Foto: Hein van Bakel)
Leden van het Sint Jorisgilde leggen een krans bij het monument 'De gevallen mens'. (Foto: Hein van Bakel)

Speciale oorlogswandeling door Asten

Algemeen 471 keer gelezen

ASTEN - Nationale Dodenherdenking staat komende zaterdagavond in het teken van ‘Vrijheid vertelt: opmaat naar 80 jaar vrijheid’. Ook in Asten wordt weer een vertrouwd programma gedraaid. Binnen datzelfde thema heeft VVV Asten een speciale wandelroute door het centrum samengesteld, die langs achttien oorlogskunstwerken en -monumenten gaat.   

Het programma begint zaterdagavond met een herdenking in gemeenschapshuis ‘t Kwartier in Asten. Deze gaat om 18.45 uur van start met een toespraak van burgemeester Anke van Extel-van Katwijk. 

Ook treden muziekvereniging Sancta Maria en gemengd koor Amuze op en worden er verhalen en gedichten voorgedragen. Om 19.30 uur gaat de groep vervolgens in stille tocht naar het Moussaultpark, begeleid door het Sint Jorisgilde, Veteranen Stichting Asten en Scouting Asten.

Twee minuten stilte

Eenmaal in het park wordt bij het oorlogsmonument een krans gelegd en de Last Post gespeeld. Om 20.00 uur is het vervolgens twee minuten lang stil. Daarna klinkt het Wilhelmus en vindt de bloemenhulde plaats. Aansluitend gaat de stoet terug naar ‘t Kwartier voor een informeel samenzijn.

Wandelroute

Naast ‘De gevallen mens’, het kunstwerk in het Moussaultpark, is Asten nog meer oorlogsmonumenten rijker. De VVV heeft deze in één wandelroute samengevoegd. ‘De gevallen mens’ is echter wel een van de meest prominente. Dit monument is in 1968 gemaakt door Annemarie Leenders-Kusters en stelt een gesneuvelde vrouw voor, die symbool staat voor allen die in de oorlog omkwamen. 

Het werk werd tevens opgericht ter nagedachtenis aan de in 1944 gefusilleerde burgemeester van Asten Willem Wijnen. In 2008 is het monument opgeknapt en voorzien van plaquettes met daarop de namen van alle Astense slachtoffers uit de Tweede Wereldoorlog.

Maar zo zijn er dus meer bezienswaardigheden, zoals het beeld van Anne Frank op het Bartholomeushof en de terracotta-plaquette bij Het Lievenhuis. De route gaat in totaal langs achttien kunstwerken en monumenten in het centrum. 

De routekaart en de achtergrond van ieder werk staan beschreven in een brochure die voor 1 euro bij de VVV kan worden aangeschaft. Deze is gevestigd in gemeenschapshuis ‘t Kwartier.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant