Grazende koeien in de wei. Onder meer de veehouderij moet aan steeds strengere emissienormen voldoen. (Foto: Hein van Bakel)
Grazende koeien in de wei. Onder meer de veehouderij moet aan steeds strengere emissienormen voldoen. (Foto: Hein van Bakel)

Provincie: ‘Stikstofschepje erbovenop’

Algemeen 336 keer gelezen

REGIO - Er moet een extra schep bovenop wil Brabant haar stikstofdoelen halen. De huidige maatregelen zouden voor het gros van de Natura2000-gebieden zoals De Pelen en de Strabrechtse Heide nog onvoldoende zijn. Daarom werkt de provincie momenteel aan een update van haar stikstofaanpak. “De opgave is enorm.”

door Maarten Driessen

Volgens cijfers van het Planbureau voor de Leefomgeving zorgen de huidige maatregelen ervoor dat slechts 14 procent van de stikstofgevoelige Natura2000-gebieden in 2030 aan de eisen voldoet. Er mag hoogstens een ‘veilige hoeveelheid’ stikstof op de gebieden neerkomen, normen die zijn vastgelegd binnen de Kritische Depositiewaarde, ofwel de KDW. Blijft een gebied daarbinnen, dan kan de natuur zichzelf nog herstellen, zo klinkt de theorie.

Maar de omgevingswet schrijft voor dat minimaal de helft van deze stikstofgevoelige Natura2000-gebieden in 2030 aan de KDW moet voldoen. Er moet kortom een flinke schep bovenop. 

Daarom werkt de provincie momenteel aan een update van de Brabantse Ontwikkelaanpak Stikstof (BOS). ‘Maatregelen moeten zorgen voor een evenwicht tussen voldoende natuurherstel en voldoende stikstofvermindering, zodat economische en maatschappelijke ontwikkeling weer mogelijk worden’, aldus de provincie.

Geen wondermiddel

Tegelijkertijd zijn de knoppen waaraan Gedeputeerde Staten kan draaien beperkt. “De provinciale aanpak is geen wondermiddel. We waren en blijven grotendeels afhankelijk van landelijk beleid en financiering om de stikstofproblematiek structureel aan te pakken”, reageert gedeputeerde Wilma Dirken (Stikstof). 

De provincie verwacht van iedere sector een evenredige bijdrage, maar heeft zelf eerst en vooral invloed op de veehouderij. Zo wordt momenteel onderzocht wat de aanscherping van emissienormen voor deze sector voor invloed heeft op de betrokken Natura2000-gebieden. 

De invloed op mobiliteit en industrie is beduidend minder, al hanteert de provincie wel het verduurzamingsprogramma voor bedrijventerreinen genaamd ‘Grote Oogst’. 

“De stikstofopgave is enorm, dus houdt Brabant vast aan de ingezette generieke maatregelen. Daarnaast ontwikkelen we een gebiedsaanpak om per gebied effectieve maatregelen te kunnen nemen”, aldus Dirken.

De BOS 2.0 wordt binnenkort door Provinciale Staten en andere partners besproken en wordt naar verwachting in oktober definitief vastgesteld. 

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant