Hannie Nijssen-Smits en haar man na de uitreiking van de Koninklijke onderscheiding. (Foto: Zoë Stegeman/Siris)
Hannie Nijssen-Smits en haar man na de uitreiking van de Koninklijke onderscheiding. (Foto: Zoë Stegeman/Siris)

Astens Koninklijke onderscheidingen op een rij

Algemeen 554 keer gelezen

ASTEN - De gemeente Asten is zes Leden in de Orde van Oranje-Nassau rijker. Afgelopen vrijdag mocht burgemeester Anke van Extel-van Katwijk de gelukkigen verrassen. Een overzicht.

De burgemeester toog als eerste naar Heusden om aldaar aan te kloppen bij Hannie Nijssen-Smits (zie foto hierboven), die goed is voor een lange lijst aan verdiensten. Zo was ze in 2000 medeoprichter van zanggroep In Between waar ze tot 2007 een bestuursfunctie vervulde. 

Ook maakte ze zich lange tijd sterk voor de parochie H. Antonius, waar ze in 1990 startte als lid van de werkgroep gezinsvieringen. Die rol vervulde ze vijftien jaar lang. Binnen de parochie was ze tevens betrokken bij de werkgroep Eerste Communie en de werkgroep Vormsel. 

Daarnaast zette Nijssen zich vanaf de jaren negentig zo’n twintig jaar in voor kinderkoor De Flierefluiters en ze is al jarenlang vrijwilliger bij de Astense Gehandicapten Vereniging, waarvoor ze onder meer huisbezoeken aflegt bij mensen die een steuntje in de rug kunnen gebruiken. Sinds mei 2023 fungeert ze als contactpersoon voor Heusdense leden.

En ook bij Onis Welzijn zijn ze maar wat blij met Nijssen. Daar ondersteunt ze collega-mantelzorgers, zo was ze onder meer initiator van de Mantel-Uit-Dag, een dag van ontspanning voor deze groep. Ook is ze namens Onis en het Sociaal Team Asten betrokken bij de organisatie van diverse andere bijeenkomsten en evenementen.

Tot slot is ze dus ook zelf als mantelzorger actief, namelijk voor haar echtgenoot, die in 1986 half verlamd raakte.

Janus van Eijk


Lid in de Orde van Oranje-Nassau Janus van Eijk met zijn vrouw.  (Foto: Zoë Stegeman/Siris)

De burgemeester kon vervolgens in Heusden blijven, want met Janus van Eijk kende het dorp nog een gelukkige. Van Eijk is een bijzonder trouwe kracht van Harmonie St. Antonius, waar hij zich in 1955 als 16-jarige jongeman meldde. Het bleef niet bij muziek maken alleen. Van Eijk zette zich in voor de papier en oud ijzer inzamelingsacties, de organisatie van concerten, lotenverkoop en andere hand- en spandiensten.

Zijn passie lag echter vooral bij de inzamelingsacties. Ontelbare uren spendeerde hij op de inzamellocatie, waar hij op 84-jarige leeftijd nog altijd bijna dagelijks is te vinden. Ook was hij 23 jaar bestuurslid van de harmonie en verzorgde hij jarenlang het onderhoud van het instrumentarium.

Verder is Van Eijk een graag geziene gast bij Stichting Tweedelig, een woonvoorziening in Asten waar zijn jongste zoon verblijft. Deze heeft dagelijks extra zorg nodig, die Van Eijk en zijn vrouw hem jarenlang boden. Nu fungeert de Heusdenaar als gewaardeerd klusjes- én tuinman bij de woonvoorziening.

Tot slot zit ook carnaval in het bloed van Van Eijk. Van 1967 tot 1971 was hij lid van de raad van elf van De Peelvrujters en in 1969 werd hij verkozen tot prins. 

Marlies van den Boomen-Heijligers


De burgemeester spelt de Koninklijke onderscheiding op bij Marlies van den Boomen-Heijligers. (Foto: Zoë Stegeman/Siris)

‘Juffrouw Marlies’, zo staat ze in Asten bekend. Marlies van den Boomen-Heijligers was vanaf 1975 leerkracht op de Lambertusschool in Asten en kreeg zo heel wat generaties kinderen in haar klas. Ze noemen haar ook wel de ‘moeder der Lambertusschool’. Inmiddels is ze met pensioen, maar nog altijd kan de school een beroep op haar doen als invaller.

Maar de lijst van verdiensten van Van den Boomen is langer. Zo werd ze op 18-jarige leeftijd groepsleidster bij Scouting Asten, een rol die ze vijftien jaar vervulde. Ook was ze begeleider bij weekenden en kampen en droeg ze bij aan grote ontwikkelingen binnen de vereniging, zoals het samengaan van de Agnesgroep en de St. Hubertusgroep, waaruit Scouting Asten is ontstaan.

Haar Koninklijke onderscheiding is tevens een beloning voor haar tomeloze inzet voor Amiant, carnavalsstichting De Klot en Jeugd Carnaval Asten, de Franciscusparochie en het lokale Sinterklaascomité. Ook verzorgt ze al zo’n 25 jaar de communicatie en presentatie van optredens en andere activiteiten van dameskoor Vocal Surpise.

Toen de oorlog uitbrak in Oekraïne sloot Van den Boomen zich aan bij Onis Welzijn, waar ze zich inzet voor de oorlogsvluchtelingen die deze kant op kwamen. Haar inzet varieert van taalles tot vervoer, uitjes naar de kledingbank en het organiseren van creatieve bijeenkomsten. 

Tot slot is ook Van den Boomen mantelzorger voor diverse vrienden en familieleden, en vanaf midden jaren negentig verkocht ze decennialang loten voor stichting Een Aarde.

Jac Huijsmans


Jac Huijsmans met zijn Koninklijke onderscheiding. (Foto: Zoë Stegeman/Siris)

Oud-wethouder en Astenaar Jac Huijsmans kreeg eveneens een bezoekje van de burgemeester. Jarenlang was hij het gezicht van politieke partij Leefbaar Asten, dat inmiddels in Samen voor Asten is opgegaan. Zo was hij dertien jaar lang wethouder namens de partij, waarbij het sociaal domein de rode draad door zijn politieke carrière vormt. 

Ook voetbalvereniging NWC kon jarenlang op zijn inzet rekenen. Zo was Huijsmans vanaf begin jaren tachtig actief als jeugdvoorzitter, voorzitter van de sponsorvereniging en lid van de activiteitencommissie. Vervolgens diende hij van 1987 tot 1993 als algeheel voorzitter van NWC. Bij zijn afscheid werd hij tot erelid benoemd.

Heusden genoot ook Huijsmans belangstelling. In 2001 richtte hij mede Tennisvereniging De Meijvink op, waar hij tot 2007 de eerste voorzitter was. Hij zocht altijd naar verbinding, wist vrijwilligers te stimuleren en zag het belang van volledige privatisering van de vereniging. Zo legde hij mede een stevig fundament waar De Meijvink tot op de dag van vandaag plezier aan beleeft.

Hedendaags is Huijsmans nog volop actief bij het Alzheimer Café Peelland. Na zijn pensionering werd bij zijn echtgenote Alzheimer geconstateerd en sindsdien is Huijsmans intensief mantelzorger voor haar. Dat combineert hij met zijn rol als gespreksleider bij het Alzheimer Café, waar hij tevens bijdraagt aan de organisatie van een markt voor dagbesteding en woonvormen.

Toon Hartman


Lid in de Orde van Oranje-Nassau Toon Hartmans en zijn echtgenote. (Foto: Zoë Stegeman/Siris)

Het werd vrijdag vooral een Heusdens feestje. Want na twee Astense adressen mocht burgemeester Anke van Extel-van Katwijk hier aan het einde van de ochtend weer terugkeren. Dit keer voor de uitreiking van een Koninklijke onderscheiding voor Toon Hartman. 

Hartman begon eind jaren zeventig als vrijwilliger bij de Katholieke Plattelands Jongeren (KPJ) Heusden, waarvoor hij allerlei culturele activiteiten organiseerde. Ook was hij zo’n tien jaar de schrijver van de jaarlijkse toneeluitvoering, schreef hij voor Het Kontaktblad én was hij van 1981 tot en met 1986 bestuurslid, waarvan de laatste drie jaar als voorzitter.

Het boerenleven heeft Hartman ook altijd getrokken. Zo werd hij begin jaren negentig bestuurslid bij NCB Asten-Heusden en vanaf 1996 voorzitter van de fusievereniging Asten-Heusden-Ommel. Als voorzitter kreeg hij in 1997 meteen met de varkenspest te maken. Dat vergde veel praktische inzet, maar Hartman pakte tevens zijn rol als boegbeeld en stond intensief agrariërs en hun gezinnen bij om de emotionele impact een plaats te kunnen geven. Dat gold ook bij de uitbraak van mond-en-klauwzeer in 2001.

De NCB werd later ZLTO. Het huidige bestuur aldaar noemt Hartman een uithangbord voor de sector. Een verbinder met oog voor het geheel van belangen van de agrarische sector én de natuur. Zo is de Heusdenaar medeoprichter van de Stichting Leefbaar Peelland, dat in 2022 het levenslicht zag. Als bestuurslid zet hij zich daar in voor de leefbaarheid, het versterken van de economische basis, een goede waterhuishouding en bodemkwaliteit en respect voor natuurwaarde en het landschap in het gebied rond De Groote Peel ten zuiden van Heusden. 

Hartman is tevens actief voor het Dorpsoverleg Heusden. Hij neemt zitting in de verkeerswerkgroep. Verkeersveiligheid in Heusden is voor hem een speerpunt. En dat was eerder de viering van het 100-jarig bestaan van zijn dorp ook. Vanaf 2020 was hij bestuurslid in de stichting Heusden 100 jaar. Daarvoor kwamen zijn tekstschrijver-kwaliteiten goed van pas. Zo trok hij de werkgroep Jubileumkrant, schreef hij de tekst voor het optreden van jong talent tijdens de Heusdense zittingsavonden (die in het teken stonden van het dorpsjubileum) én hij was de auteur van het verhaal ‘Trug noa Heuze’, de grote toneelvoorstelling die de apotheose van het dorpsfeest vormde.

Toon Leenders


Toon Leenders met onderscheiding en zijn echtgenote. (Foto: Zoë Stegeman/Siris) 

Ook het laatste bezoekje legde de burgemeester in Heusden af, namelijk bij Toon Leenders. Die was net zoals Toon Hartman jarenlang actief voor de KPJ. Begin jaren zeventig startte hij als sportleider en al snel werd hij bestuurslid. Zo stond hij van 1993 tot 1997 aan het roer bij de lokale KPJ-tak. 

Leenders heeft tevens een indrukwekkende staat van dienst bij bijenhoudersvereniging Sint Ambrosius. Daar begon hij in 1979 als broekie en hij werd direct actief als vrijwilliger. In 1989 werd hij als voorzitter aangesteld en die rol vervulde hij 25 jaar lang. Hij zette in op ontwikkeling, het betrekken van de jeugd, kennisoverdracht en het zo laagdrempelig mogelijk houden van het lidmaatschap, zodat iedereen die wil mee kan doen. 

Onder zijn aanvoering kwam er een bijenhal, evenals een educatieve route in het bijenbos. In de wintermaanden wordt er in de loods van Leenders gewerkt aan onder andere bijenkasten en insectenhotels. Nog altijd is hij van grote waarde voor Sint Ambrosius.

Misty Fields kan eveneens rekenen op zijn inzet. Het Heusdense ontdekfestival begon in 2006 als familiefeest in de achtertuin van Leenders. De Heusdenaar speelde een centrale rol in de verdere uitbouw van het evenement. Van 2006 tot 2013 was hij de eerste voorzitter van de overkoepelende stichting. Door het jaar heen coördineert hij als eigenaar van het festivalterrein nog altijd veel zaken, zoals het onderhoud en de benodigde infrastructuur. Vanwege gezondheidsredenen deed hij de afgelopen jaren wat stappen terug, maar nog altijd is hij zeer betrokken.

Daarnaast zette Leenders zich jarenlang in voor het IVN Asten-Someren. Zo fungeerde hij van 1988 tot 2013 als schoolgids. Ook stond hij aan de wieg van diverse succesvolle projecten voor de jeugd én organiseerde hij fietstochten naar de Groote Peel voor kinderen uit groep 8 van de basisschool. Tot slot was Leenders ook actief voor het lokale Sinterklaascomité en Toneelgroep KBO Heusden. Midden jaren negentig als voorzitter van het Sinterklaascomité en eind jaren negentig vijf jaar lang als regisseur van de toneelgroep.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant