Vlnr: Pepijn de Jonge, Eleye Boerenkamps, Roel Geboers en Emily van de Wiel. Zij exposeren tijdens de Open Atelier Dagen in het cultuurcentrum in Deurne. (Foto: Petra Verhagen)

Kunstenaars zetten deuren atelier open

vrijdag 22 september 2017 - 09:47|

ASTEN/DEURNE - Een grote groep kunstenaars in de gemeenten Asten en Deurne doet dit weekend mee aan de tweejaarlijkse Open Atelier Dagen. Komende zaterdag en zondag zetten zij de deuren van hun ateliers open voor publiek. Nog nooit deed zo'n grote groep kunstenaars mee; in totaal 38. Nieuw is dat behalve de openstelling van de diverse ateliers en museum De Wieger, ook op twee plekken collectieve exposities zijn ingericht. "De Open Atelier Dagen zijn springlevend", vertelt voorzitter Wilma Koolen.

Het tweejaarlijkse evenement Open Atelier Dagen wordt in de regio Asten en Deurne voor de vijftiende keer gehouden. Precies 25 jaar geleden startte een groep enthousiaste beeldend kunstenaars met dit initiatief. Komend weekend tonen in totaal 38 kunstenaars wat ze te bieden hebben. Daarnaast vertellen ze de bezoekers graag hoe ze te werk gaan en wat hun drijfveren zijn. Nagenoeg alle disciplines komen aan bod, van schilderkunst tot beeldhouwen en van keramiek tot fotografie.
Voorzitter van de Stichting Open Atelier Dagen in deze regio is Wilma Koolen-Hermkens. Deze editie wordt haar vuurdoop als voorzitter. "Het is een bijzonder enthousiaste groep kunstenaars, met ook veel jonge mensen. De lokale kunstwereld en het evenement Open Atelier Dagen zijn springlevend", vertelt Koolen.

Collectieve exposities
Museum De Wieger in Deurne fungeert weer van oudsher als centrale locatie voor de Open Atelier Dagen. Daarnaast zijn dit keer voor het eerst ook het cultuurcentrum in Deurne en 't Huis in Vlierden open. "Daar wordt ruimte geboden aan kunstenaars die in de regio wonen en werken, maar niet over een eigen atelier beschikken. Of hun atelier is niet geschikt voor het ontvangen van gasten. Met de collectieve locaties kunnen we ook kunstenaars een plek geven die weliswaar hun wortels in de Peel hebben, maar inmiddels elders wonen."
In het cultuurcentrum presenteren met name jonge kunstenaars hun werken. Dit zijn Pepijn de Jonge, Roel Geboers, Eleye Boerenkamps, Emily van de Wiel en Gemma Rakels. In 't Huis in Vlierden exposeren Marjan van Rooij, Theo Spaaij, Jolanda Tielens, Ans Kanters en Harrie Jegerings. Daarnaast is er in 't Huis ook live muziek.

Licht van de Peel
Begin deze maand werd in museum De Wieger in Deurne al het startschot gegeven voor de Open Atelier Dagen, met de opening van de expositie waar kunstwerken van alle deelnemende kunstenaars zijn te bewonderen. De Wieger heeft daartoe het groot en klein atelier en de tuin beschikbaar gesteld. Ook deze expositie is komend weekend nog te bezichtigen.
Een bijzonder project dat tijdens de Open Atelier Dagen wordt belicht is het kunstproject van Catharina Driessen en Emelie Jegerings. De twee kunstenaars schilderen een jaar lang 'het licht van de Peel' door alle seizoenen heen. Dit doen ze bij voorkeur bij zonsopkomst, zonsgondergang en bij volle maan. De twee zijn in maart begonnen en hebben nu dus twee seizoenen in de Peel geschilderd. Emelie Jegerings exposeert komend weekend dan ook niet in haar eigen atelier maar bij Catharina Driessen in Neerkant om alvast een eerste impressie te geven van het gezamenlijke project.

Unieke piano's
Twee weken geleden heeft een aantal kunstenaars op diverse plaatsen in Asten en Deurne het Open Atelier Weekend onder de aandacht gebracht met place du têtre-achtige activiteiten. Daarbij zijn twee piano’s beschilderd. Tijdens de Open Atelier Dagen mag het publiek ze bespelen waarna ze worden verkocht. De opbrengst is bestemd voor de kas van de stichting voor de organisatie van de volgende editie in 2019.

Deelnemers Open Atelier Dagen

De Open Atelier Dagen zijn op zaterdag 23 en zondag 24 september. De ateliers, het cultuurcentrum, 't Huis en De Wieger zijn beide dagen van 11.00 tot 17.00 uur geopend. Zie onderstaand de deelnemers en de locaties.

Asten
- Heleen Jurgens, Ostaderplantsoen 13
- Shelly Lapré, Ceresstraat 2
- Conny Verschuuren, Ommelseweg 12
- Karen Lingg, Hazepad 2

Heusden
- Theo van Dam en Adèle Janssen-Peeters, Behelp 15

Ommel
- Anja Verberne, Oostappensedijk 40a

Deurne
- De Wieger, Oude Liesselseweg 29
- Cultuurcentrum, Martinetplein 1: Pepijn de Jonge, Roel Geboers, Eleye Boerenkamps, Emily van de Wiel en Gemma Rakels
- Jeanne Melief, Oude Liesselseweg 34
- René Ziedses des Plantes, Oude Liesselseweg 31
- Monika van Kempen, Hemelrijkseweg 10
- Ellen Voets, Herenberg 1
- Annie van den Corput-Vanlier, Donge 7
- Trees de Kruijf-Swart, Wilgenhof 3
- Miny Mennen, Eems 4
- Emy Breedveld, Linge 7
- Wil Teeken, Linge 9
- Hans Cillessen en Anja Vermeulen, Peellandsingel 80
- Petra Verhagen, Leembaan 27a
- Elleke Francken, Strausslaan 34
- Conny Raeskin, Torteltuin 39

Vlierden
- ’t Huis, Pastoriestraat 20b: Marjan van Rooij, Theo Spaaij, Jolanda Tielens, Ans Kanters en Harrie Jegerings
- Joep Coppens, Molenhuisweg 4
- Jeanne van den Broek-Jakobs, Schooteind 3

Helenaveen
- Thijs van de Manakker, Koolweg 34

Neerkant
- Catharina Driessen en Emelie Jegerings, Scheper Jannebaan 5
- Eric Snijders, Steenstraat 6

Griendtsveen
- Jan Althuizen, Deurneseweg 13

Gerelateerde nieuwsberichten

Lichtjesroute Asten wordt jaarlijks evenement ASTEN - Asten in Kerstsfeer introduceerde vorig jaar een lichtjesroute door het dorp, en dat beviel meer dan goed. Daarom kiest de organisatie voor een jaarlijks terugkerend vervolg, met editie... 15 december 2017 - 11:48
KNVB-baas gaat voor plekje in Astense politiek ASTEN – Gijs de Jong, secretaris-generaal bij de KNVB, stelt zich verkiesbaar voor de aankomende gemeenteraadsverkiezingen. De Astenaar vult plaats vier op de lijst van D66/HvA. Van het altijd hectische... 15 december 2017 - 10:25
Verkeersongeval N279 bij Asten; traumahelikopter ingezet ASTEN - Bij een verkeersongeval op de N279 bij Asten is vrijdagochtend een persoon overleden. De hulpdiensten rukten inclusief traumahelikopter uit. Ook werden twee ambulances ingezet en is de brandweer... 15 december 2017 - 09:09
Piet Schellens zestig jaar priester ASTEN - Pater Piet Schellens viert komend weekend zijn zestigjarig priesterfeest. De jubileumvieringen zijn vrijdag 15 december in Vlierden en zondag 17 december in Asten. Pater Schellens was ruim vijftien... 14 december 2017 - 12:28
Kaarten gemeenschapshuis Asten opnieuw geschud ASTEN – Een leerproces voor de gemeente Asten, dat is de slotconclusie van het plan patersklooster. In de vorm van een burgerinitiatief wilden de stichtingsbesturen van De Klepel en De... 13 december 2017 - 11:44
Reportage: middagje mee met de strooiwagen ASTEN - Waar wij de afgelopen dagen het liefst zo min mogelijk op de weg kwamen, deden deze werklieden dat juist wel. De mannen en vrouwen op de strooiwagens in... 13 december 2017 - 11:09